31 december - julbilder

Här kommer några bilder från julfirandet. Har inte funkat att ladda upp bilder från kameran men nu så. 
Dessa kallas för "christmas crackers". Innan man äter tar man varsin och sedan är man två stycken som tar tag i varsin ände och sedan drar man. Den ena vinner och får behålla innehållet som finns i mitten av den. Innehållet är allt från en liten jojo till en liten kortlek. 
Joanna, Abbys syster
Detta är Abbys mamma och pappa 
 
I Nya Zeeland | | Kommentera |

29 december - Tangi

Idag fick jag äran av att följa med på en Tangi. Det är en sorts begravning som görs om man är Maori. Calebs farfars bror gick bort för några dagar sen, så Calebs pappa frågade om jag vill följa med deras familj idag för att se hur det går till. Begravningen börjar dagen personen går bort och håller sedan på i tre dagar. På sista dagen begravs han eller hon så det var på den ceremonin jag fick vara med på. De andra dagarna är man där mest för respekt, de flesta sover över där varje kväll och då sover man i ett litet hus som kallas för Marae. Där inne finns även kistan med den döde, som är öppen för alla att se. Det finns många regler tex att inne i Maraen får man inte ha skor eller hatt på sig. Inte heller får man leka där inne. Ceremonin gick till så att det var massa tal och liknande, både på engelska och Maori. Sedan när kistan skulle bäras till graven gjorde de flesta en Haka. Haka är från början en krigsmans som man gjorde för att skrämma bort fiender. Denna görs innan tex rugbymatcher eller skolavslutningar osv. På begravningen var det säkert 500 människor och det var säkert hälften av dom som gjorde hakan. Därefter sänkte dom kistan och familjen begravde honom. Nästan alla stannade kvar för att äta lunch så ni kan förställa er hur mycket mat som fanns där. Det var massa långbord som man satt vid, fyllda med mat som fick plocka från. Tycker det är så himla coolt och intressant att dom är så kulturella här. Blev så fascinerad idag. Maori folk är förknippade med att vara kriminella och det är många av dom som är gängmedlemmar och liknade. Många av barnen som var där idag har någon av sina föräldrar i fängelse och så vidare. Men trots detta är dom så himla gästvänliga och omtänksamma. Idag kändes det verkligen som att alla var en stor familj och alla visar sådan respekt mot varandra och hjälper till osv. Riktigt glad att jag fick följa med och uppleva detta. 


I Nya Zeeland | | Kommentera |

28 december - utomhusbio

Ikväll åkte hela familjen till Havelock, vilket är en del av Hastings för att kolla på utomhusbio. Vi kom dit någon timme innan det började för att få bra platser och redan då var det mycket folk. När det började bli mörkt startade filmen och det var "The dark horse". En nya zeeländsk film som faktiskt var väldigt bra. Vi hade med oss varsin filt och jag och Abby hade fixat lite efterätt till oss att äta när filmen började. Det var så himla mysigt att ligga där och kolla på filmen under en nästan stjärnklar himmel då det dessutom var varmt ute trots att klockan var 11 på kvällen. Det visas filmer nästan varje kväll så jag tror vi ska dit någon mer gång vilket jag verkligen ser fram emot. 


I Nya Zeeland | | Kommentera |
Upp