31 mars - skolsystem

I princip ingenting är desamma när man jämför gymnasiet i Sverige och i Nya Zeeland. High school i Nya Zeeland är i fem år och det går från "year 9" till "year 13". Skolåret startar i januari och slutar i december. Det finns 4 terminer som är ca 10 veckor långa. Mellan varje termin är det ett 2 veckors långt lov, undantag vid jul då det är längre. Det är inte så att man väljer en linje så som i Sverige, istället väljer man 5-6 separata ämnen varje år. Du har 5-6 lektioner om dagen. Börjar ca 8.30 och slutar vid 3 tiden på eftermiddagen. När klockan ringer då första lektionen slutar, då börjar nästa lektion så man måste snabbt ta sig till nästa lektion. Efter andra lektionen har man "morning tea" vilket är en tjugo minuters lång rast då man äter ett mellanmål som man själv tar med sig, alternativt köpa något i cafeterian. Du har sedan ytterligare två lektioner innan det är dags för lunch som du också måste ta med dig själv. Lunchen består oftast av snacks (nutbars, chips, mackor osv). Efter lunchen har du en eller två fler lektioner innan du slutar får dagen. Såhär ser varje skoldag ut. 

I princip alla skolor har uniformer men vissa har inte det när man går i sista året (year 13). Det finns tre sorters skolor, pojkskolor, flickskolor och blandade med både pojkar och flickor. Jag går på en flickskola och jag trivs hur bra som helst. Trodde inte jag skulle tycka om det men jag hade inte kunnat föreställa mig att gå i en blandad skola här i Nya Zeeland. Tjejerna är sig själva och det blir som en systerskap som är helt fantastisk. 

I skolan jag går i finns det väldigt många regler. Man får inte använda smink, nagellack och håret måste vara uppsatt. Inte heller får man ha smycken eller ens ta med sig mobilen till skolan. Ser en lärare att du har en mobil tar dom den direkt ifrån dig och kan behålla den tills terminen är slut. Man måste betala för skolan och dessutom för varje ämne man tar. Skoluniformer kostar också och det finns oftast två olika, en sommaruniform och en för vintern. Sport ingår i skolan så där finns lag i alla olika sporter. Man måste vara med på uttagningarna för att kunna komma med i laget. Träningarna sker på lunchraster eller efter skolan. Detta kan innebära att man inte har tid att äta sin lunch och det är strängt förbjudet att äta i klassrummet.

De olika betygen är "not achieved"=underkänt, "achieved"=G, "merit"=VG och "excellence"=MVG. För att "klara" skolan måste man få ett visst antal "credits" (poäng). Dessa får man genom tex prov och uppgifter. Så ett prov kan vara värt tex 5 credits och klarar man inte det, då får man inte poängen.  

Skolan är väldigt strikt och sköter man inte sig får man kvarsittning. Det kan vara för att man tex "argumenterar" tillbaka med en lärare eller kommer sent till lektionen. Du måste kalla läraren för Mrs eller Mr beroende på om du har kvinnlig eller en manlig lärare.I Nya Zeeland | | Kommentera |
Upp